Konst i Paviljong 19B

EsterHenning01Reportage på Säters sjukhus idag. Mentalvårdsmuséet. Konstutställning med Ester Henning (1887-1985). Hon vårdades i nästan sjuttio år på olika mentalsjukhus varav åtta år i Säter och ägnade sig i alla dessa år åt att måla, skulptera och brodera. Resurserna var knappa så broderierna utfördes på  slitna dukar mm. Till och med gamla skurtrasor användes . Det målades på det som fanns till hands. Mycket begåvat men sjukdomen stoppade all möjlighet till konstnärskarriär. Det är ett märkligt livsöde man kan se på väggarna i den gamla paviljongen på sjukhusområdet.

EsterHenning03

Det är väl nästan lite Van Gogh-varning på den här Sätervyn målad från fönsterutsikten på avd 17A där hon under en tid hade en liten ateljé på vinden.

På övervåningen ställer Säterbon Lars Ingvarsson ut sina alster. Han gillar musik och motiven är ofta hämtade därifrån. Beatles, Jimi Hendrix, Eric Clapton, Springsteen, Lasse Stefans och många andra finns avbildade på hans alldeles egna sätt.

LarsIngvarsson02John Lennon

LarsIngvarsson03Hans målningar är till salu så numera är jag ägare till denna bild på Yngström/Sky High.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Konst

2 responses to “Konst i Paviljong 19B

  1. enkelt

    en kompis pratade om Lars i helgen, han hade köpt en tavla med George Harrison, han berättade även att springsteen fanns avbildad. Jag tänkte ta en sväng dit i dagarna! Finns Springsteen kvar?

    http://Ostenssons.wordpress.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s