Dårar och tubkikare

Läser i dt.se att en tysk helikopter har hovrat invid bergväggen i Njupeskär  för att plåta Jaktfalkarna. Fullständigt vidrigt gjort i en nationalpark. Det verkar dessutom vara oklart om det är ett lagbrott eller inte. Typiskt vårt lands mesiga lagar i så fall.  Ett rejält kok stryk på  feta tyskarslen  morgon, middag, kväll och överkokt surkål som enda föda i några år är min dom.

Den här bilden är tagen med min gamla 32x Kowa tubkikare och handhållen Panasonic kompaktkamera. Ett 500 mm kameraobjektiv räcker inte alls till för t.ex jaktfalkarna på bergshyllan. Att handhålla objektivet mot kikarens okular som jag ibland gör är dock ett primitivt, vingligt och dåligt sätt. Det finns  bättre metoder att ägna sig åt digiscooping, som det heter. Olika kamerahållare finns för ändamålet. Både för systemkameror och kompakter. Tubkikare finns i massor av fabrikat, modeller, varianter och priser.

Det här är väl värstingen. Zeiss nya photoscope med inbyggd kamera och 15-45 x zoom.  En våt dröm för fotograferande fågelfreaks. Sextioen (61000) tusen spänn kostar kalaset för den som vill hissa lädret rejält.

Nikons nya värsting är nog inte så dum den heller. Ingen inbyggd kamera men den firman har säkert allt vad hållare och kameror som behövs för ändamålet. 20-60x zoomokular och endast 😉  drygt halva priset mot Zeisstuben.

Mycket mindre och två kilo lättare  från samma firma som nog är en liten vassing också. Zoom 13-40x förstoringsgrad för drygt 8000 kronor. Har liksom storebror sk ED glas vilket ger skarpare bilder och rätt färgåtergivning. Liknande glastyper finns i alla nya toppmodeller från de främsta märkena.

Listan på kikarfabrikörer är lång. Kowa, Leica, Swarovski mfl. Alla gör tokfina kikare i olika prisklasser. Här avslutar vi dock denna lilla tubkikarguide med budgetvarianten ( billigaste jag hittade på nätet) som troligen duger bra för den måttligt fågelintresserade som inte har lust att lägga en eller flera måndslöner på att kolla in flygfän och andra ting i förstorat tillstånd.

Zenithkikare med 16-32 x zoomokular. 995 spänn hos Naturbokhandeln

Tom Petty har släppt två nya alster. Han har alltid varit bra och är det fortfarande. Klicka på bilderna för Spotifylistor.

P Bjurman tipsar om den här SVT intervjun med vår skivbutikshjälte Ingemar Magnusson.

Slutligen en trivsam sommarbild på en nära vän till mej.

Annonser

1 kommentar

Under Allt Möjligt, Berra Blodis, Fåglar, Fotografering, Rock

Ett svar till “Dårar och tubkikare

  1. I sanning en våt dröm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s