Museum och Rigakryssning

M jobbar så A-C och jag har varit ute på äventyr på egen hand. Buss till Stockholm. Tåget inställt pga värmekurvor på rälsen i Mora . Är det inte det ena så är det det andra sa flickan.

Skivbutiker, fika och mysa runt på söder var det tänkt. Rena tropikvärmen i hufvudstaden. Inne på Pet Sounds var det minst 35 grader varmt så några skivor blev det inte. Däremot en stilla lunch i skuggan under parasollen på Kvarnens uteservering vid Medborgarplatsen.

Nyöppnade fotografiska muséet på stadshuskajen var hyfsat svalt så där blev vi kvar en stund.  Stor fin utställning med Annie Leibovitz. Heavy stuff .

T-bana till Sergels Torg och Kulturhuset där fotografen Brutus Östling och konstnären Lars Jonsson ställer ut fågelbilder. Världsklass.

Hela klanen Hansson, exkl Osten, befann sig också i storstan. Naturligtvis sprang vi ihop direkt. Farfar Peter stod där mitt på Drottninggatan, glad i hågen som alltid.

Vi gjorde sällskap upp till slottet och kollade på vaktavlösningen. Marinens musikkår bjöd  på sin version av ”Volare” och trampade kors och tvärs över gården. Tveksam musikalisk upplevelse men är man turist så är man.

Sen var det dags att ta sig till frihamnen för  årets pappasemester. Sjätte i ordningen. Båtkryssning till Riga i Lettland. Fantastiskt väder och stilig vy från båtdäcket i solnedgången.

Jag har en lite knäpp vana eller möjligen yrkesskada.  Fotar gärna fåniga reklamskyltar både hemma och utomlands. Den här snusreklamen fanns i trappan på färjan. Ett fynd till samlingen.

Livet på en färja har sina finesser. Taxfreebutikens klirrande ljud. Buffén ( lite rysk touch denna gång) och den obligatoriska karaokepuben med falsksång. Vi gnolade med i ” Summer of 69″ och trivdes bra.  Gin & Tonic till papporna och Cola åt ungarna.

Riga är en ny upplevelse. Lite samma stuk  som  Tallin men större. Ca 800000 innevånare. Vi bodde en natt på nybyggda Hotel Tallinlink.  Rätt fint hotell på promenadavstånd till gamla stan. Massor av uteserveringar, barer och pubar men även mycket historia för den som är intresserad av sånt.

Rådhustorget.

Domkyrkan.  För min unge vän och blivande kantorn Filip M  kan meddelas att europas största kyrkorgel finns här.

Kruttornet från 1330. Har fungerat som försvarsverk,  fängelse och tortyrkammare mm. Nu finns det lettiska krigsmuséet i byggnaden.

Bredvid Rådhustorget ligger ockupationsmuséet. Lettland har ju varit under klacken på många andra makter. Korsriddare, svenskar, ryssar, nazityskar och sovjetkommunister. Muséet behandlar tiden mellan 1940 till 1991. En rent förskräcklig historia.  550000, mer än en tredjedel av lettlands befolkning mördades, dog i strid, deporterades, fängslades, drevs på flykt eller försvann under den tiden.

En liten bit utanför centrum  ligger Lido. Ett tomtelandliknande ställe med buffémat och livemusik. Jag slog till på en flottig vitlökskorv, revbensspjäll och surkål. En lettisk smörsångare i sextioårsåldern stod för underhållningen till maten.  Stället har eget bryggeri och bryggmästaren gick och pysslade med sin brygd. Lite mysigt sådär. Vi provade både den mörka varianten och honungsölet.

Jag har nog inte sett så många feta stads-suvar, BMW-värstingar och andra flotta bilar i samma mängd någon annanstans. Alla dessa kommunistår verkar ha framkallat stor längtan efter lyxbilar.

Kanske inte så konstigt efter trettio år med denna skapelse, som dessutom krävde många års köande samt partibok.

Ett par svenska banker lånade som bekant ut mycket stålar. Varken de eller låntagarna verkade tänka på att lån ska kunna betalas tillbaka. Det gick inte så bra till slut. Swedbank har sin maffiga byggnad på andra sidan floden Daugava och är mycket illa omtyckt. Taxichaffisen kallade skrattande huset för ”Dracula”

På en av uteserveringarna  spelade det lettiska rockabillybandet Pete Anderson & The Swamp Shakers. Full pedal.

Amerikanen med samma namn, Pete Anderson, är annars mannen som har producerat och spelat gitarr på Dwight Yoakams kanske bästa skivor. Bilden tagen 1986 på ett ställe som hette Wolfgangs i San Fransisco.

Annonser

4 kommentarer

Under Resor, Rock

4 svar till “Museum och Rigakryssning

 1. Pete har också producerat några av Rosie Flores plattor och Michelle Shocked om jag inte minns fel.
  Hur hamnade han i Lettland?

  • Z

   Amerikanen Pete A var inte i Lettland, däremot hade den lettiska frontmannen tagit sig det artistnamnet.
   Han spelar väl gitarr på Michelle Shocked´s första oxå tror jag.

 2. mikael

  Missar finnnnska circle i Gagnef i helgen men jag skall önska bandet till nästa festival

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s