Åland, Orsayran och Kalle Hedling

Vi latar oss inte direkt. Det blev både Åland och orsayran på tre dar med jeeparna. Färja från Kapellshamn och boende på ett sk gästhem nära hamnen. Helt ok men rätt flärdfritt är nog ordet. Utemöbeln illustrerar saken rätt bra.

Vi styrde kosan norrut på ön. Långt upp i norr finns hotell Havsvidden som ligger fint på stenhällarna med magnifik utsikt över en liten båthamn och havet. Skyltar med uppmaning om viss klädsel för att beträda serveringen är dock ett bra sätt att slippa Berra och mej.

Vi fräste iväg därifrån med  jeeparna och tog istället en fika på Tjudö Vingård. Kaffe med äppelkaka och vaniljsås och här var det färdigkört för min del. Smakade ett glas Ålvados, den åländska varianten av Calvados. Inte alls illa och en kul grej men helt fel pris. 750 spänn för en halvliter på båten.

Berra och Lena på cruising vid Kastelholms slott.

Bomarsunds fästning. Ryskt försvarsverk som skjöts sönder och samman av engelsmännen i mitten av 1800 talet. Många innevånare i trakten och då speciellt på ön Prästö är visst ättlingar till ryska soldater från den tiden.Intressant historia. Ska nog försöka hitta nåt mer att läsa om den saken.

Tidig morgonfärja tillbaka. Förbi hemma i Forssa, ladda om och vidare norrut till sommarens sista yra i Orsa. Vi hann med lite grillmys  vid campingstugorna innan det var dags att gå ut på byn och lyssna på musiken..

Pelle Lindström i högform som vanligt.

2/4 av Omoderna Trean i full action. Borlänge musikanterna Mats Jonsson och Anders Larsson.

Kuprik är förstås också där med både wokpanna och glatt humör. Här sjungandes sitt obligatoriska paradnummer Putti putti.

En för mej namnlös mandolinspelare, dragspels-Larsson och en hyvens moramusikant vid namn Billy Opel bjöd oss på en stunds bra och rolig musik i ett rum på Orsa Stadshotell. Tack för det.

Har länge tänkt besöka Karl-Gustaf Hedling. Gammal skolkamrat från Hagbacken. Nu blev det av. En högst färgstark personlighet då och nu.  Han driver sedan många år en fantastisk fäbod i orsaskogen med frigående  kor och höns. Många av gamla  ovanliga och utrotningshotade arter som Kalle har lagt stor passion på att rädda till fortsatt liv. Imponerande.

De har varit med här på bloggen flera gånger förr men vad är bättre till detta inlägg än ännu en lista med Orsa Spelmän

Annonser

3 kommentarer

Under Musik, Resor

3 svar till “Åland, Orsayran och Kalle Hedling

 1. Måste säga att detta bryter av mot den gode Bjurres rapporter från andra sidan det stora vattnet.
  Älskar båda.

 2. Z

  Tack.
  Per lever väl ett liv så långt ifrån en fäbod i Orsa man kan komma.
  Jag gillar och beundrar dem båda. Det vill säga människor som brinner för sin sak och gör nåt av det.
  Hade Kalle Hedling satsat på New York skulle han troligen varit en profil även där, och tvärt om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s