Böcker, julbord och skivor

Kunde inte hålla mej från att köpa nya Keith Richardsboken, och sabbade troligen en given julklapp från A-C och M. Intressant och absolut nödvändig läsning. Mr Richards var och är kanske fortfarande en skivnörd av format. Både han och Jagger var fullständigt förlorade i skivorna från Chess, Motown och Sun Records. Chuck Berry, Bo Diddley, Muddy Waters…. Så nu är det Stones som gäller i lurarna ett tag igen.

En halvmetertjock bunt olästa böcker ligger och väntar. Nästa blir nog Jorden De Ärvde av Björn Af Kleen. Ska enligt säker källa (Hillton) vara bra läsning. Möjligen varvat med en deckare. Den genren har legat nere ett tag här men det är dags igen. Ligga hemma i soffan och läsa en bra bok redan vid halv sex på kvällen hör till en av få bra saker med vintern.

Förra året blev det julbordskryssning med lilla firman till Helsingfors. Vi struntar i sill och skinka i år. Det blir middag på Dala Husby Hotell istället. Ska visst vara nåt av det allra bästa som går att få i våra trakter. Det är vi värda.

Lou Reed hos Costello på tv. Överraskande glad och trivsam. Han är annars en omvittnat vrång och sur för att inte säga omöjlig man att intervjua. Men har man skrivit några av rockhistoriens bästa låtar kan man säkert tillåta sig den lyxen. Velvet Underground var ett av de farligaste banden, någonsin. Pulsen och den stressade  knarkabstinensen i I´m Wating For The Man är ett mästerverk.

Och ska det bäras solbrillor på skivomslag ska det se ut så här.

Beach Boys skiva Pet Sounds slog ned som en bomb runt 1966. Beatlarna, Stones och alla de engelska poporaklen sattes på plats för en stund. Lennon/McCartney beundrade Brian Wilson hårt.  Som hos alla unga män uppstod tävlan och rivalitet. Det ena gav det andra och tvärt om. Beatles album Sgt Pepper hade troligen inte låtit som den gör utan Wilson´s låtmakargeni.

Ett litet sidospår till Beach Boys som är lite kul är Curt Boetcher som enligt wikipedia var inspiratör till Brian Wilson vid tiden runt Pet Sounds och framåt.

John Eddie. Artist som väl inte tagit sej ur skuggorna trots fans som Bruce Springsteen. Bra skiva som Kenneth Lundström tipsade om.

Det var allt för nu.

Annonser

1 kommentar

Under Böcker, Mat, Musik

Ett svar till “Böcker, julbord och skivor

  1. andyberger

    John Eddie! Det var länge sedan. Hans självbetitlade album gick varmt här i Uppsala för sådär 20 år sedan, även den plattan finns på Spotten. Tack för påminnelsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s