Några rader igen

Så där ja. Det mesta fixat inför julhelgen. Granen klädd, klapparna inslagna, årets sill och strömminginläggningar klara. Sånt brukar nämligen vara mitt bidrag till julbordet. Stekt inlagd strömming. Sill med pepparrot och dill. Traditionell rödlöksinläggning. Jansson faller också på min lott. Där ska det inte vara den färdigfiléade ansjovisen utan varianten man rensar själv för bästa tryck på smaken. Norsk linjeakvavit och julöl.  Fullers Winter Ale, Mysingen Midvinterbrygd, Oppigårds Winter Ale och Corsendonk Christmas Ale. Känner jag svågern Per rätt flashar han upp någon belgisk specialare också.

Angående fin dryckjom så hade vi i Bourbonklubben möte igen. Jultallrik och avsmakning av åtta olika sorters Whiskey. En tolvårig Weller befanns bäst denna gång. Singel malt är ju populärt. Är säker på att amerikansk whiskey också kommer att bli intressant för många fler framöver. Det finns så väldigt mycket mer och bättre än Jack Daniels och Jim Beam att upptäcka. Vår lilla klubb har arton medlemmar och kön är nu ganska lång för att komma med.

Halvar, Ingemar, Peter, Roger, Bjurman brothers och undertecknad  dryftade läget över en öl här om kvällen. Trevligt.  Inte ofta de två befinner sig i stan samtidigt.

Är lite inblandad i ett projekt där en artikel om Hans Tollsten kan platsa fint. Det har gett anledning att leta och scanna bilder från dia och negativarkivet. Här är några av dem.

Hans i grindhålet hemma i Hantverksbyn. Tjugo år sedan nu.

En av de stora akvarellerna från New York. Flödigt och vildsint. Hans Tollsten i högform.

Självporträtt med Hans födelseby Övermora i bakgrunden.

Fika på Torsångs Café med kaffe och hästräkamacka. En liten pärla i tillvaron sommar som vinter. Det är alltid rätt att låta en stund eller två flyta iväg där vid älvkanten.

Vi gnor på så gott vi kan på gymmet. Hasse W finns alltid där. Hillton flydde kylan till Kanarieholmarna några veckor men idag var det dags igen. Alla tre samlade för ett pass. Kaffe och en stunds ljug i kafeterian efteråt.

Emmylou Harris med Rodney Crowell och Albert Lee i kompet. Skapligt band liksom.

Julmusiklista signerad Berra.

Annonser

6 kommentarer

Under Allt Möjligt, Öl, Bourbon Whiskey, Gym, Konst

6 svar till “Några rader igen

  1. Ahh! vilken underbar bild på den stekta inlagda strömmingen. Absolut favorit året om.
    CCA är underbar juldricka. En fantastisk efterrätt till ost.
    Ja, ni grabbar gav en blodad tand för amerikansk whiskey, när vi provade ett gäng hos Leif.
    Hans var en överjävligt skicklig konstnär och härlig människa. Har bland annat stått och målat första-maj-plakat tillsammans med honom. Dom blev verkligen bra. Hans favoritkrav var ”Fritt rödvin till alla konstnärer”.
    Vi fick skicka ner två ringar gustafskorv till Göteborg. Stackrarna har ju inte riktig mat.
    Förklarar varför man inte ser Hillton i badmintonhallen längre. Sitter på gymfiket.
    Härlig när Albert Lee leker med guran.
    God Jul Hasse.

    • Z

      Stekt inlagd strömming på Vikabröd med en god öl till. Inte mycket som slår det.
      Tollsten bjöd oss på så mycket inspiration, skratt och eftertanke i både stort och smått. Han hade kunnat få några år till.

  2. I en tolv år gammal Moleskine har jag spontanskrivit kastat ner en dikt:

    Jag lägger stekt strömming
    på smörat Vikabröd och blir
    fullständigt säker:
    Någonting godare
    finns inte att äta.

  3. Mats F

    Strömmingen ser kanongod ut! Får mig att tänka på farmors inlagda strömming. Själv la jag bara in sill till julen. God Jul förresten!

    • Z

      Är uppväxt på stekt inlagd ströming, som var en av morsans specialiteter. Mycket protein och omega. Säkert en av förklaringarna till min ståtligt byggda kropp 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s