Whiskykryssning och nostalgi

Brukar inte vara känslig för kyla och mörker men nog säger den här utsikten från köksfönstret att sommaren är jobbigt långt borta ändå.

För att pigga upp tillvaron lite åkte Staffan, svågern Per och undertecknad på whiskykryssning med vikingbåten . Grabbig stämning. Många små sällskap medelålders herrar utsläppta på grönbete. Buss från Borlänge station med paus i Heby för lunch. Lax med sönderkokt pott.

Gott om tid i Stockholm så vi klämde ett par Brooklyn öl i en bar på söder innan båten gick. En stabil grund före provning av starka drycker är att rekommendera så vi åt sillbuffé före whiskymässan. Därmed missades flaskan jag planerat att köpa. The Yamazaki Single Malt 18 år. En alldeles förträfflig sak till hyfsat pris på båten. Allt i den japanska montern var nämligen slutsålt redan första timmen. Det är många som har upptäkt den japanska whiskyn. Mjuk, mild och smakrik. En bra motpol till de rökiga och busiga sorter som finns här hemma i skåpet.

Det blev ändå en flaska japanskt med hem från båtens taxfreebutik. En Ginkgo blended singel malt. Köptes på inrådan av kiltklädd snubbe som fyllde en halv kundvagn med sorten och lämnade en kvar åt mej.

Inte alls dum kan jag meddela.

Har rotat lite i gamla bilder igen.

Tonårsrummet för sådär fyrtio år sedan. Nostalgi.  Lenco skivspelaren. 2×15 vatt Ferguson förstärkare och hembyggda högtalarna som köptes för sommarjobbspengar och snickrades ihop tillsammans med pappa Georg i källaren. Lyx med egen stereo för en femtonåring. Vi spelade så huset skakade. Affisher på idolerna Chicago och Alfred E Neuman på väggarna. Den som klickar på bilden får upp en lista med lite av det som snurrade på den där grammofonen.

Ung Berra Blodis med Black Sabbath vinyl. Hårdrock kallades den nya stilen 🙂

Pratade med gamle vännen Inge  i telefon här om dagen. Innehavare av en av de giftigaste skivsamlingarna i bekantskapkretsen. Vi pratar alltid om skivor de få gånger vi hörs av nu mera. Han påminde om Ronnie Hawkins. Mannen med bandet The Hawks som innehöll namn som Robbie Robertson, Levon Helm och Rick Danko. Det som sen blev The Band.

Annonser

6 kommentarer

Filed under Resor, Rock & Roll, Whiskey, Whisky

6 responses to “Whiskykryssning och nostalgi

 1. Mats F

  Gillar bilden på tonårsrummet. Vinylspelare modell Lenco. Hade själv två sådana. Och skivor i drickabackar. Inte så stor skillnad mot mitt tonårsrum trots att det var 17 år senare. Musiken var annan förstås! 🙂

 2. Bengt Georg

  Glömmer inte förstärkaren i första taget. Kylflänsarna till slutsteget på baksidan var instuckna i elementet bakom, så någon kylning blev det knappast. Om jag inte minns fel pajade förstärkaren på grund av det. På bilden finns ett skydd som skulle förhindra upprepning

 3. Bengt Georg

  Högtalarna farsan byggde ihop som vi,vad jag minns,bestyckade med danska Peerless-högtalare. Det var tider det. Det första man hörde när man klev in innanför ytterdörren var rockmusik som ex.vis Creedence

  • Z

   Jo det var Peerles. De där högtalarna fick sannerligen göra rätt för sig. Såldes sen till arbetskompis på plåtslagarverkstan och nya större med Peerless byggdes. Dubbla baselement och såna där diskanthögtalare som spred ljudet bättre. Dom står nu i förrådet. Stora och fula men rätt bra ljud.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s