Norge 2

L-G och Hans framför Kornsjø tågstation nära svenska gränsen. Utöver att det är en fin byggnad fanns det andra anledningar att stanna till där. Bröderna Larssons morfar var tågkonduktör på gränstågen och hjälpte  under kriget till att smuggla information och meddelanden  för norska motståndsrörelsen. Överlämnandet skedde vid den här stationen. Tyskarna var honom  på spåren men varning kom i sista stund. Det var nog tur det, annars hade nog inte den här bilden varit möjlig. Han fick en utmärkelse för sin insats av norrmännen efter kriget.

Vi gjorde en avstickare ut till Svinesund och tog en fika med utsikt över nya bron. Stiligt.

Målet för dagen var staden Drøbak vid  oslofjorden. Fin liten stad tre mil söder om huvudstaden. Här mötte  L-G´s gamle norske skolkompis och resans verkliga välgörare Kjell Engebretsen upp och guidade oss med en promenad i  stan och efter fjordens strand.

Fin kväll. Utsikt från Drøbak mot sundet där Oscarsborgs fästning ligger. Där utspelade det sig dramatiska saker vid krigets utbrott i Norge. Tyska kryssaren Blücher sänktes tidigt på morgonen den 9:e April 1940 av norska kanoner och torpeder från Oscarsborgs fästning.

Överste Birger Eriksen var mannen som på eget bevåg gav ordern att ge eld mot de främmande båtarna. Han visste då inte nationaliteten på inkräktarna. Cirka 1000 tyskar följde med ner i djupet. Ett ankare från kryssaren bärgades och ligger nu som minnesmärke vid kanten av vattnet. Oberst Eriksens beslut gav upphov till kontroverser som pågick långt efter kriget. Hur som helst försenades intagandet av Oslo med en dag och bidrog möjligen till att kungen och regeringen hann fly till Sverige. Om allt detta finns mycket att berätta men det ska vi inte dribbla in oss i här utan rekommenderar boken Sänkningen av Blücher av Alf R Jacobsen för den som vill fördjupa sig i det hela.

Att hitta vettiga matställen på resor är rätt svårt. Alltför ofta blir det någon kass mat på turistgatan.  Kjell visste naturligtvis på bättre råd och dagen avrundades på norsk restaurang av fin klass med relativt hyfsade priser. Fisksoppan var visst en höjdare. Vad annars så nära råvaran egentligen. Själv tog jag en tallrik med öring och andra godsaker. Bra den också.

Utsövda och pigga klev vi på färjan ut till Oscarsborgs Fästning.

Mottagandet kan vi sannerligen inte klaga på. Kommendanten och museichefen hälsade välkommen. Här hade L-G´s gamle och vår nye vän förstås ett finger med i spelet.

Museichefen Björnar Granheim bjöd oss på en alldeles utmärkt guidning genom muséet och historiken runt fästningen. Bilden tagen vid en av de tre kanonerna. Dessa skapelser är av tyskt fabrikat och har namnen  Moses, Aron och Josva.

Modell av Blücher. Högsta klass. Den tog visst sex år att bygga.

Ett örlogsfartyg passerade i sundet med besättningen uppsträckta i honnörshälsning

… för flaggan på vakttornet Kongen.

Stand up comedy.

Annonser

1 kommentar

Under Resor

Ett svar till “Norge 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s