Norge 3

Våra resor är alltid bra men Kjell Engebretsen gjorde den här Norgeresan till något extra. Han följde även med till Oslo och visade oss Norska Stortinget. Han satt nämligen där för Arbeiderpartiet i tolv år. Meritlistan på uppdrag för Norge är lång. Delegat i FN´s generalförsamling är ett exempel. Man kan väl säga att LG´s lite busiga skolkompis från socionomlinjen i Örebro lyckades rätt bra. Är nu pensionär men har förstås ett och annat politiskt uppdrag kvar. Och när han inte tar hand om svenska skolkompisar med vänner  är chansen stor att hitta honom i båt på fjorden med fiskespöt i hand.

Vi fick en mycket kunnig och intressant guidning om dagens Storting samt historiken runt unionen med Sverige och dess upplösning 1905. Det är bara att bocka och tacka för Kjells vänlighet att ta sig så mycket tid med oss. Suveränt.

Karl Johan. Klassisk vy i Oslo.

Nya iFånen backade upp Taubesjungandet till biran på hotellrummet. Uppladdning inför kvällens äventyr. Inga klagomål från hotellgrannarna den här gången. Antingen diggar norrmännen Evert eller så har vi tappat stinget lite.

Sen middag och avrundning på pub vid Centralstationen. Norrmännen gör rätt ok pilsner också. Vilket väl denna bild berättar rätt bra.

Lördag. Stabil hotellfrukost och ut på stan. Ingen rast och ro. Promenad till Akershus fästning och Hjemmefrontsmuséet. Ganska oansenligt och kompakt men intressant museum om modiga motståndmän, och nazzarnas svinerier under kriget.

T-Bana/spårvagn upp till Holmenkollen. Maffigt att se och hälsosam motlutspromenad. Tjuvåkning tillbaka till stan eftersom biljettautomaten nekade Visakort. Enda lilla strulet på resan men å andra sidan sparades en slant vilket kan behövas ifall man drabbas av törst i Oslo.

En sejdel öl på Karl Johan kostar sådär 110 svenska kronor. Norge är troligen världsmästare även där.

Vi hann med en kort sväng på Aker Brygge också. Men som orken började tryta lite efter fyra intensiva dagar valde vi att tillbringa kvällens middag på Operahusets restaurang istället.

Är inte speciellt intresserad av arkitektur men det bygget imponerade stort, på oss alla.

Taket på operan fungerar som promenadyta och bjuder på fin utsikt över hamnen och staden. Jävligt bra tänkt.

Fräkt, vildsint och ändå stilfullt. Impad. Man undrar vad det bygget kostade. Ungefär som ett svenskt budgetunderskott kan tänkas.

Vi får väl trösta oss med världens bästa operasångare Jussi Björling. Där klår inte norrmännen oss. Ingen annan heller.

Ännu en lyckad resa.

Förslag på nästa resmål med boysen finns redan. Monta Casino i Italien, Scapa Flow i Skottland, Volgograd, Ryssland eller kanske Finland. Det finns mycket att välja på. Saken ska tas under behandling över en tallrik ärtsoppa med varm Punch framöver 🙂

God Kväll.

Annonser

7 kommentarer

Under Resor

7 svar till “Norge 3

 1. Mikael Ruohonen

  Vilken tid på lördagen slank den första dyra ölen ner i strupen och sedan ner i maggen efter den blöta fredagskvällen?

  • Zigne

   Lördagen var lugn och fin. En öl på Karl Johan på em och en till maten lite senare. Bilkörning 45 mil hem på söndagen.

 2. "En Gammal Gentleman"

  Förstår vad du menade med rolig bild.

 3. Erik

  Ser ut som ni haft trevligt. Den gamle gentlemannen ser oförskämt nöjd ut med ölbricka i famn. =)

 4. hillshillton

  Alla som inte var med är att beklaga. Men som Högröd General i Battle Boys(självutnämnd, hur fan ska man annars bli någonting?) utdelar jag härmed Stjärnkorset till Battle Boy H Eriksson för utmärkta insatser i det land som, efter alla oljefynd, borde ingå i vårt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s