Öland 2

Klockan på ringning 05.00. Fylla termosen med kaffe och iväg ut. Nytt ställe. Albrunna Lund. Naturreservat och faktiskt första besöket där för min del. Stor konsert ibland lövträden. Näktergal, Rosenfink, Svarthätta, Grönsångare, Trädgårdssångare, Koltrast och inte minst den här lilla filuren. Härmsångaren. Otroligt finessrik liten sångare  med fantastiska röstresurser. Här kan även Våradonis eller Arontorpsros ses. Finns bara på Öland och Gotland i vilt tillstånd.Mygg är det riktigt gott om på sina ställen också. A-C löste det hela galant med sin huva.Grind ut mot Alvaret. Albrunna lund. Inköp av citronhonung i Stenåsa och obligatorisk koll av böcker och kikare i ornitologernas butik Stenhusa Gård. Här finns allt och lite till av förnödenheter till fågelskådaren. Bild på Bengt som kollar skärpan i Swarowskis nya värstingtub. Köpte en rödprislappad rovfågelbok och nya uppgraderade fågelguiden. Det är den guideboken som gäller.Tidig lunch i Arontorp. Raggmunk med fläsk och lingonsylt.

Dåligt med rovfåglar den här gången. En Havsörn och en Brun Kärrhök är det enda vi sett hittills. Båda långt bortom fotoavstånd. Däremot fick jag för första gången se en Sommargylling vid södra lunden. Lätt mytisk fågel som dyker upp här mest varje år. Lätt att känna igen på lätet men ofta mycket svår att få syn på trots sin illgula färg. Nu flög den plötsligt och snabbt rakt över oss. Hann tyvärr inte få upp kameran. Förbannat. En sådan chans lär inte dyka upp igen.

Det har blivit en hel del lyssnande på fåglarna den här gången. Nåt som jag är rätt usel på och bör förbättra rejält. Det är nämligen ofta så man kan veta vilken fågel det är plus möjlighet att fatta när något ovanligt är i närheten.

Kornknarr, Lundsångare och Flodsångare. Den senare låter som en symaskin på uppåttjack. Alla tre rätt svåra att lokalisera med ögat. Håller till djupt in i buskar, i lövverket på tät skog eller trycker hårt i djupt gräs. Lurade ett tag med kameran på Kornknarren där den troligen fanns men såg bara en en fet Huggorm. Inte speciellt lovande för familjen knarr eftersom nog både fågelägg och ungar finns på ormens meny.

En Svart Rödstjärt håller till på bondens silo här i granngården. Lite lustiga vanor. Den fågeln finns nämligen ofta på industriområden och liknande ställen. En häckade vid cementfabriken här i närheten ett år och enligt Bengt brukar de sitta inne på SSAB  och spela på våren. Fint väder hela tiden med kvällsmiddag i trädgården. Färsk Sparris med Serranoskinka.  Delsboisterband med dillstuvad pott, rödbetor och kall tjeckisk pilsner.  Hemlagad rabarberpaj med  jordgubbar från ön. Kaffe och whiskeypinne. Inte mycket som slår den anrättningen och dessutom en alldeles grandios spräckning av kolhydratdieten, och alla jävla dieter  : )

Tur att man har de här två glada grabbarna som hjälper till att bättra på samvetet lite ibland.

Annonser

7 kommentarer

Under Fåglar, Mat, Resor

7 svar till “Öland 2

 1. hillshillton

  Härligt att se Delsboisterbanden komma till sin rätt.

 2. Mats F

  Härliga bilder. Mycket igenkännande, speciellt naturbokhandeln och tubikikaren, var själv och skruvade på den. Sommargylling låter kul, synd att du inte fick bilder på den. Men du måste väl ha nåt kvar att fota nästa gång! 🙂

  • Zigne

   Den håller ofta till vid södra lundspetsen de gånger den dyker upp. Har stått där förr tillsammans med en massa skådare och försökt se den men inte lyckats.
   Visst grämer jag mej lite över den missen. Stod och kollade i handkikaren när den plötsligt kom flygande. Kameran på axeln. Ingen katastrof det kommer förhoppningsvis fler tillfällen. För övrigt blev det inte så värst mycket fågelbilder tagna nu. Det är nog bättre fart lite tidigare på våren alt hösten med alla flyttande fåglar.
   Swarowskis värstingtub är väldigt bra, kanske bäst, men kostar för fan trettiotvå tusen spänn !

 3. Jag ber om ursäkt för att jag besvärar andra läsare med privata frågeställningar, men har inte hittat någon e-postadress att använda.

  En kamrat till mig hävdar att upphovsmannarätten så att säga är oändlig. Jag protesterade. Han gav ett exempel jag inte kan säga emot, eftersom jag bara läst lagtexterna (1960:729) och (1978:800).

  Hans – konstutbildade – argument följer här:
  ”F ö har du fel ang upphovsmannarätten till bilder.
  Den som äger originalet har upphovsmannarätten. Rätten till reproduktion vid ett eller flera tillfällen kan också säljas.
  Så om du säljer en bild till någon tidning, kan du alltså ha två typer avtal.”

  Hans mening är alltså att jag aldrig får fotografera t. ex. Carl Larssons (död 22 januari 1919) verk och hävda upphovsmannarätt å dessa bilder.

  Vad vet du i denna sak?

 4. zigne

  Inte så enkelt det där. Ärligt talat kan jag inte upphovsrättens alla detaljer. Gäller troligen många andra fotografer också.
  Personligen skulle jag naturligtvis inte sälja en bild tagen på en Carl Larssonmålning utan direkt tillåtelse från den som äger rätten till målningen.
  Skulle kunna vara fallet vid t.ex ett reportage från gården i Sundborn.
  Bra fråga vad som händer ifall den bilden till exempel dyker upp olovandes någon annanstans.
  När det satt film i kameran var sådant enklare att ha koll på eftersom orginalet behövde skickas för scanning och sen returneras till fotograferna.
  Det är andra tider nu.
  Digitala bilder och internet är i praktiken i stort sett omöjligt. att ha koll på.

  Att lägga ut mina bilder här på bloggen är förstås risk för bildstöld. Det är nu mitt medvetna val och uppvägs av att jag själv och tydligen mina vänner och andra har ett visst nöje av det.

  • Bildstöld hart vi alla både skräck för och nöje av.
   .
   Jag chansade bara för att en kamrat över en tjeckisk pilner sagt att du varit i farten ett antal år, så jag antog att detta spörsmål kommit upp bland kollegorna i arbetet, s. a. s.
   .
   Lagen säger saker så strikt och allmänt att man nästan alltid måste läsa prejudikaten för att fatta dess mening.

 5. Zigne

  Lagar är en sak. Verkligheten en annan.
  Det där med bildrättigheter är ett känsligt ämne. Vissa håller på sin upphovsrätt. Andra släpper lös bilderna helt vilket missgynnar den första kategorin.
  Helst ska man förstås vara tydlig och avtala saker och ting med foto / bildköparen.
  I praktiken är det inte alltid det blir av vilket ju både säljare och köpare kan få ångra.
  Tjeckisk pilsner är bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s